šípky (nejlépe přešlé mrazem)
bílé víno
kyselá jablka (dvakrát více než šípků)
cukr
Šípky zbavte ostí a vložte do hrnce, zalijte do rovna bílým vínem a na tři až pět dní je uložte na chladné místo. Každý den je promíchejte dřevěnou vařečkou. Potom umyjte a zbavte jadřinců dvojnásobné množství nakyslých jablek. Vložte je do nádoby se šípky a zalijte čistou vodou, aby šípky s jablky byly přikryté. Na mírném ohni šípky s jablky vařte alespoň dvě hodiny.
Přes noc nechte hrnec vychladnout, ráno šípky s jablky propasírujte přes síto a propasírovanou směs zvažte. Na kilo směsi dejte čtvrt kila cukru a nechte ho rozpustit. Za neustálého míchání v menším rendlíku povidla po částech vařte, dokud nezačnou rosolovatět. Naplňte skleničky a uzavřete je. Tato šípková povidla krásou i chutí převyšují ostatní.

Comentários