• MORAVSKÝ KRAS regionální produkt

Šípková povidla

šípky (nejlépe přešlé mrazem)

bílé víno

kyselá jablka (dvakrát více než šípků)

cukr


Šípky zbavte ostí a vložte do hrnce, zalijte do rovna bílým vínem a na tři až pět dní je uložte na chladné místo. Každý den je promíchejte dřevěnou vařečkou. Potom umyjte a zbavte jadřinců dvojnásobné množství nakyslých jablek. Vložte je do nádoby se šípky a zalijte čistou vodou, aby šípky s jablky byly přikryté. Na mírném ohni šípky s jablky vařte alespoň dvě hodiny.

Přes noc nechte hrnec vychladnout, ráno šípky s jablky propasírujte přes síto a propasírovanou směs zvažte. Na kilo směsi dejte čtvrt kila cukru a nechte ho rozpustit. Za neustálého míchání v menším rendlíku povidla po částech vařte, dokud nezačnou rosolovatět. Naplňte skleničky a uzavřete je. Tato šípková povidla krásou i chutí převyšují ostatní.



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše