top of page
  • Obrázek autoraŠUMAVA originální produkt

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

1 kg kančí kýty slanina na prošpikování 100 g sádla 1 cibule 1 lžíce šípkové zavařeniny sůl, pepř hovězí vývar na podlití cca 50 g perníku na strouhání světlá máslová jíška šťáva z citronu šípková zavařenina (cca 200 g) karamel


Nálev:

200 g másla, kořenová zelenina – cca 300 g mrkve, 150 g celeru, 150 g petržele, 1 cibule, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, 2-3 kuličky jalovce, bobkový list, 3 hřebíčky, lžička cukru, 5 plátků citronu, 7 polévkových lžic octa, 2 dcl červeného vína, špetka skořice.


Nejprve maso naložte, aby bylo křehké a chutné. Nálev připravíte následovně: Ve vyšší pánvi rozpusťte máslo a krátce v něm orestujte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a cibuli nakrájenou na větší kousky. Přidejte koření, citron nakrájený na plátky, lžičku cukru. Ještě chvilku orestujte. Nakonec přidejte ocet, červené víno, špetku skořice a lehce převařte. Hotový nálev nechte zchladnout a do této směsi maso na 2 dny naložte a dejte do chladničky. Maso můžete před naložením prošpikovat slaninou.


Na sádle dorůžova osmahněte nadrobno pokrájenou cibuli, poté vložte očištěné a odblaněné maso a ze všech stran krátce opečte na rozpáleném sádle. Přidejte nálev, lžíci šípkové marmelády, osolte, podlijte a pečte v troubě při teplotě 170 °C cca 1,5–2 hodiny do měkka. Podle potřeby podlévejte vývarem nebo vodou a maso obracejte. Jakmile je maso hotové, vyjměte ho a uchovávejte v teple. Z výpeku vyjměte koření, přepasírujte, přiveďte k varu, zahustěte perníkem a jíškou a povařte. Na závěr dochuťte šípkovou zavařeninou, citronem, karamelem a kořením. Výsledná chuť by měla být sladko-kyselá. Podávejte s kynutým knedlíkem.



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page